کارتن سازی و چاپ
کارتن سازی و چاپ
(پیش از مطالعه متن ، پیشنهاد می شود با کلیک بر روی “صفحه اول سایت” از نمونه جعبه ها ، کارتن ها و بسته بندی های تولید شده در صنایع چاپ و بسته بندی آروین ، دیدن فرمایید.)
تولید و چاپ یک کارتن شامل مراحل زیر می باشد:
۱- طراحی
۲- ساخت نمونه
۳- ساخت کلیشه
۴- ساخت قالب
۵- تولید ورق و انتقال آن به ماشین چاپ
۶- چاپ و عملیات تکمیلی (ورنی ، برش (Slliter)، دایکات ، چسب یا منگنه زدن، تا کردن، بسته بندی، شیرینگ کردن)
طبق یک تقسیم بندی کلی هر کارخانه کارتن سازی از دو بخش ۱- مقوا سازی و ۲ – تبدیلات تشکیل یافته است. قسمت مقوا سازی که تولید کننده مقوای کنگره دار از کاغذ می باشد قسمت اصلی کارخانه بوده که با توجه به نوع کاغذ مصرفی (از لحاظ گراماژ و نوع کیفی کاغذ) ورق های گوناگون طبق نظر مشتری تولید می نماید.
ماده اولیه اصلی کارتن در کارتن سازی : کاغذ و نشاسته (بری تولید چسبب نشاسته و چسبانیدن لایه های کاغذ) می باشد. کاغذ صنایع کارتن سازی به دو دسته تقسیم بندی می شوند: ۱- کاغذ های لاینر ، ۲- کاغذ های مدیوم
کاغذ های لاینر که بدون تغییر شکلی در لایه های مقوا به کار برده می شود و باید این کاغذ حتی لا از الیاف محکم و غیرقابل نفوذ باشد.
کاغذهای مدیوم که به صورت کنگره مبدل شده و اساس استحکام کار تن می باشد و الیاف بلند و انعطاف پذیر ساخته شده تا شکل پذیری داشته و این شکل را حفظ نماید. البته تقسیم بندی های متعددی در مورد کاغذ های بسته بندی از لحاظ کیفیت، نوع ساخت شکل ظاهر و گراماژ (وزن پایه) وجود دارد که همواره مورد استفاده می باشد. در قسمت Single-facer ابتدا کاغذ مدیوم توسط سیلندر های کنگره (corrugating roll) به شکل کنگره درآمده و بلافاصله چسب خورده (توسط سیلندر چسب Applicator Roll) و به کاغذ لاینر تلاقی کرده و تولید یک مقوای دو لایه یا به اصلاح (Single-face) می نماید آنگاه این مقوای تولید شده به قسمت مکمل خود (Double – Backer) انتقال یافته و به همین صورت با کاغذ لاینر دیگری چسبیده و تولید یک ورق کار تن می نماید. ورق تولید از قسمت صفحه های داغ (Plate HOT) عبور کرده تا عملیات چسبب کامل شود و آنگاه به قسمت بعدی برای انجام برش های لازم انتقال می یابد. ورق های تولید شده به این صورت سه لایه بوده که برای تولید ورق ها با تعداد لایه های بیشتر، قسمت های دیگر single facer نیاز است.
تقسیم بندی اصلی مقوای تولیدی طبق نوع کنگره ها تولید کننده آن ورق می باشد. چون همانگونه که گفته شد استحکام اصلی کارتن توسط کنگره ها یا به اصطلاح فلوتینگ کار تن تأمین می شود. براین اساس با توجه به افزایش ارتفاع و فواصل کنگره ها نسبت به هم استحکام کارتن افزایش مییابد.
قسمت دوم یا تبدیلات:
وظیفه واحد تبدیلات، قسمت تبدیل ورق های تولیدی قسمت مقوا سازی به کارتن می باشد. اصولاً هر
کارتن از نظر شکل به دو دسته تقسیم می شود.
- کار تن های ساده که دارای فرم مکعبی بوده که خود به سه بخش می شود.
الف – کار تن های عادی
ب – نیم کارتن (کارتن های بزرگ که برای لفاف روی مظروف استفاده می شود)
c – کارتن درب و بدنه یا تلسکوپی (مانند کار تن های میوه)
- کارتن هایی که دارای فرم پیچیده بوده و بیشتر به منظور زیبایی و برای سفارش هایی حساس استفاده شده و خود این کارتن ها در کار تن دیگر (مادر کارتن) قرار می گیرند.
که اصطلاحا کارتن دایکاتی نامیده شده که اساسی کار بر مبنای طرحی بوده که روی قالب پیاده شده این قالب با فشار مکانیکی طرح لازم را روی ورق کارتن انداخته و خطوط برش و تای مربوطه را ایجاد نماند.
طراحی
در بخش طراحی جعبه برحسب نوع محصولی که در آن قرار میگیرید، طراحی می شود و اهمیت دقت را ابعاد جعبه به دو علت میباشد: اول نگهداری مناسبب کالا و دوم روی هم چینی مناسب کارتن ها، عمده
طرح های جعبه شامل موارد زیر می باشد:
کار تن برشی خورده معمولی
- سر درب فول(FOL)
- نیم جعبه کارتن (HSC)
- تیوب ها
- جعبه با سر درب روی هم (OLSC)
- طرح تلسکوپی فول
- تشک (tray)
- جعبههای دایکاتی
جعبه یک تکه ((one piece folder
در طراحی یک کارتن عوامل متعددی دخیل می باشد. که می توان مهمترین آن ها را این موارد ذکر کرد:
- محصول در آن به خوبی جا بگیرد، به گونه ای که در اثر ضربه و جابه جایی، خود بسته بندی محصول و داخل آن صدمه نبیند.
- حمل آن آسان باشد.
- کارتن ( بسته بندی ها )روی هم چینی حداکثری داشته باشد.
- متناسب با کالای تولید شده باشد.
- طرح آن معرفی کننده محصول درونش باشد.
- رنگ کاغذ کار تن متناسب با محصول درونش باشد.
- کارتن بسته بندی نسبت به تغییرات دما مقاومت داشته باشد.(محصولات سردخانه ای)
- اگر در ارتباط با مصرف کننده اصلی است رنگ آن معرفی کننده محصول درونش باشد.
- ساخت نمونه
بعد از اینکه طرح آماده و تایید شد، CD طرح برای نمونه سازی ارسال می شود و نمونه ساز با توجه به طرح ارسالی مشتری جعبه خواسته شده را توسط دستگاه مربوط به ساخت نمونه تهیه می نماید و جعبه را برای تأیید نزد سفارش دهنده می فرستد و بعد از تأیید نهایی وارد مرحله تولید، کلیشه سازی و قالب سازی
در صورت نیاز ارسال می شود.
- کلیشه سازی
ساخت کلیشه از عملیات های پیش از چاپ در صنعت کارتن سازی محسوب می شود که می توان از قسمت های مهم در چاپ نام برد چرا که اگر طرحی، طراحی شود و کلیشه سازی به درستی انجام نشود عملا چاپ مطلوبی بدست نمی آوریم.
در کلیشه سازی چاقی ترام – له شدگی و بریده بریده شدن ترام وجود دارد که خوب ساخته شدن کلیشه برای چاپی مناسب و تجربه اپراتور که کلیشه را می سازد، یعنی دستگاه کلیشه سازی شاید نصف کار را انجام
دهد و نصف دیگر به عهده کلیشه ساز می باشد.
- رعایت نکات لازم قبل از کلیشه سازی
در حین حمل و نقل فیلم ها مواظب باشیم صدمه ای به فیلم ها نرسد. چرا که اگر فیلم ما درست در جایی باشد که ترام وجود داشته باشد در روی فیلم ما شکستگی به وجود میآید و کلیشه صدمه خواهد دید و در چاپ دچار اشکال خواهیم شد.
از دیگر نکاتی که باید توجه داشت این است که دستگاه کلیشه شور و کاور دستگاه و کیوم تمیز باشد. یعنی آب یا موادی که برای شستن کلیشه استفاده می کنیم، حتماً تمیز باشد و در روی کاور لکی وجود نداشته و ممکن است که لک ها باعث نرسیدن نور به کلیشه خام شود و کلیشه ما دچار اشکال شود.
از دیگر مراقبت های مهمی که باید انجام دهیم استفاده صحیح از کلیشه خام می باشد که تقریباً از کناره های فیلم ۲یا ۳ میلیمتر باشد. نکته مهمتر اینکه نباید کلیشه خام ما در باشد چون نور می بیند و کلیشه دیگر قابل استفاده نیست.
معرض نور مستقیم آفتاب
- انواع کلیشه کلیشه های مورد استفاده در چاپ کارتن و کارتن سازی دو نوع می باشد: کلیشه های ۳ میلیمتر و کلیشه های ۵ میلیمتر
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.